Skandal eller inte....

Ja det är ju frågan, är HM´s omtalade reklambild skandal? 
 
Jag har länge hållt mig från ämnet "Me2" för jag känner att det berör de som vet på rikigt vad det handlar om. Vi är så många som som varit utsatt för detta av någon form och givetvis är det INTE självklart i vilken form det än är men helt ärligt så har det gått helt överstyr och det förstör så mycket i sin väg, kanske mer än det gör gott i många fall. 
 
Vi ska givetvis inte godta det! Absolut inte det jag säger men vi ska heller inte använda det som en häxjakt för då försvinner själva innebörden och betydelsen får ingen mening...
 
Så då till senaste skandalen, HM´s debatterade reklamannons. En mörkhyad ursöt kille som har en grön tröja på sig där det står "coolest monkey in the jungle" (bild längst ner i detta inlägg). 
Finns även en bild med ett ljust barn med ännu en text men inte mycket om det...
 
Säker på att barnen i fråga inte hade en tanke på texten, kanske inte ens föräldrarna men NU har de alla det. Det är vi, vi vuxna som genom vårt beteende visar barnen och lär dem rätt och fel. Är detta så fel? Hade det varit mer rätt om det var ett ljust barn som burit tröjan?! 
 
Då jag haft barn som varit modeller för bl.a. HM så vet jag barnens entusiasm över hela proceduren som det faktiskt innebär att vara med, kompisarnas kommentarer och att få se sig själv i butiker lr reklamblad. Allt bara positiva känslor och tror säkert att även denna kille kände det INNAN media blossar upp och framkallar problem som många inte ens reflekterar över, jag är en av dem! Är jag en dålig människa lr mamma för det?
 
Nej helt ärligt tycker jag inte det för hade de satt på mina barn en tröja med en "Gott & blandat" påse med texten: "Blandat är godast" så hade jag fokuserat på barnens stolta, lyckliga blick och även komma ihåg den när de köper sin första egna cykel för eget intjänade pengar. Mötet de får med olika människor, läran att lyssna på andra, lära sig tålamodet att vänta (jo för det är en väldig väntan vid dessa jobb). Mina barn har bara positiva minnen och när de inte ville mer så var det helt deras egna val att avsluta och gå ur agenturen. 
 
Jag var och är stolt över alla mina barn och säker på att jag inte skulle tänka: Har de en sån text på tröjan för att de är hälften indier och hälften svenskar? Nej det skulle jag aldrig göra och genom det tror jag inte heller att barnen känner sig utsatta i tvekamma situationer utan de är självsäkra individer som vet sjäva och väljer själva hur de vill agera och sen finns jag givetvis där om det behövs!
 
Nej! Dags att inte vända allt vi ser negativt, se det glada i saker. Njut av stunden och övertänk inte så förbannat i allt. Va noga med Era värderingar och hur Ni uttrycker dem. Tänk på att de överförs till barnen, de som är vår framtid och som faktiskt ska må bra och se livet positivt utan massa värderingar som skruvar till våra hjärnor så vi bara ser saker i svart... Va svart?! Blev det fel nu? Lr hur lägger Ni värderingen i den meningen? ;) 
 
Hoppas jag inte upprört för många med inlägget utan mer fått Er att tänka ur en annan vinkel...
 
Kramelikram