Bortskämda barn...

Hej på Er!
 
Ja idag tänkte jag särskilt på allas våra bortskämda barn, ja nu drar jag alla över en kam men Ni får sålla bort själva om Ni tycker annat :)
 
Hade mina härliga basket tjejer, de är språkelever som lever på oviss tid här i vårt trygga land. Endel är ensamkommna endel har flytt med sin familj eller delar av sina familjer. Några av dessa barn och ungdomar som kommer har inte sett en eller bägge av sina föräldrar eller släktingar på flera år...
 
Å här sitter vi "svenskar", nej fel av mig, springer runt och curlar våra barn så vi är blå i ansiktet...
 
Eller är det bara vi?! 
 
Barnen kan sitta i soffan och säga: Mamma ge mig vatten och när man reser sig upp och mot köket så hör man: Det ska va iskallt med is i! DÅ får man en tankeställare...
 
Eller "Kör mig för det är så kallt och annars kanske jag blir sen" Och Gud förbjude det vore ju skämsa!
Eller "Kan ngn köra mig till krogen?" JA, vuxna ungdomar som inte kan planera eller fixa utan mamma/pappa skall fixa även det... 
Ska tilllägga att jag kastar lite sten i glashus just med den sista meningen, för har sagt att oavsett tid på dygnet kan de ringa om skjuts ist för att gå ensamma hem efter krogen och det håller jag fast vid då jag vill att de skall veta att hur gamla de än blir så är de mina barn och jag hjälper dem med allt jag kan men frågan är om vi "hjäper" dem så mkt så de blir handfallna och inte vågar ta egna initiativ (?)  
 
Ofta säger jag givetvis att de får hämta det de vill ha själva, städa sina rum, hjälpa till med att bära ut sopor, städa sina rum, planera sina aktiviteter så de ska hinna gå eller cykla osv.
Jag meddelar med fast och tydlig hand/röst att jag är ingen hemhjälp eller att de bor inte på hotell med roomservice!
 
Sen varför jag tänkte på detta just idag var att här kommer dessa basketungdomar, i kylan med inte allt för vinterliga kläder. De går långa stäckor (endel bor lite utanför stan) i tunna kjolar med tunna tights under. De kommer lite sent men de kommer! 
Det slå vad om att de inte har vuxna i sin omgivning som påminner om att de ska träna utan det får de sköta själva och då de har ett genuint intresse så ser de till att fixa det på egen hand!
 
VI?! Jo men vi synkar våra kallendrar, påminnelser på de vuxnas mobiler och barnens. Vi tjatar iväg dem OCH vi kör dem vart de än ska (oftast) och särskit i dessa mörkare årstider. 
Endel av "våra" barn är inte ens sugna på att komma iväg på aktiviteterna, eller tacksamma att de kan gå till någon annan vuxen, lära sig nya saker och träffa kompisar utan de går för att vi säger att de ska. 
Detta gäller inte alla givetvis men tyvärr många som tar livet så förgivet att det blir ingen utmaning längre. 
 
Givetvis körde jag hem dessa flickor idag, att de trotsa kylan, kom för att träna den stunden som var kvar ist för å tänka: "Nej det är så kallt" eller "Nej jag blir ändå sen så jag skiter i det" som tyvärr många andra barn / ungdomar skulle tänka. 
 
Nej, nu blir det andra bullar, curla på detta vise... vafför då då?! (som rumpnissarna skulle ha sagt) 
Sen är det ju inte gjort i en handvändning men ska så saktiliga ändra på mina tjänster och vara mer mamma än en passupperska :D
 
Natti Natti på Er <3  och hoppas Ni får en fin vecka, där vi för övrigt fortsätter med VAB och antagligen lite mer curlande och skyller på sjukdom ;) 
 

Kommentera här: