Vad skall man begära egentligen??

Kära läsare

 

Dagens undran: Ska man muta sina barn för att de skall göra hushållssysslor?

Säger inte vad som är rätt eller fel, jag är verkligen inte personen att avgöra då jag enligt många curlar mina barn allt för mycket vad gällande skjuts & fixa & greja så deras vardag skall funka bättre, men funkar min vardag bättre för det??

Försökt tidigt att de skall packa till skolan och sina träningar samt att packa upp efter aktiviteter men ändå är jag där och curlar och frågar och hjälper till att leta upp saker när de inte hittar!

Hör många som ger barnen pengar eller gör något inköp som de vill ha när de hjälper till med disken eller dammsuger eller t.o.m. städar sina rum… Hör ändå inte det till, att man hjälper till hemma utan att få betalt på något sätt? Den spontana reaktionen är: Självklart så skall de hjälpa till med dessa självklara saker hemma utan att man skall betala något men funkar det i verkligheten? Själv tror jag inte det. Vi är många som ”köper” våra barn och för att bedöva vårt samvete att man ger så säger man i självförsvar ”de har ju varit så duktiga å tagit tvätten eller disken eller vad de än må vara. Nej jag tror vi är många därute som behöver skärpa oss, inklusive mig!

Att ”våga” begära av barnen att hjälpa till utan betalning bara för att det är det man gör i en familj och då vi alla lever i ett stressat samhälle med jobb och massa aktiviteter för både vuxna & barn så behöver vi hjälpa varandra mer utan att begära en massa tillbaka…

Har mer och mer insett att jag är som min egen mamma var, fick allt serverat i slutändan för att jag som liten inte gjorde det efter första tillsägelsen så orkade hon inte utan gjorde det för att spara tid, JUST så är jag med fast skillnaden var att hon var ”hemmafru” och jag har typ motsatsen… 

Så hur gör man då? Är det bara att ändra sig, sätta sig och tala om att nu blir det ändring? Svårt att ställa om sig både som stor & liten… Man kommer ju så fort in i vanor och så svårt att ta sig ur dem… Men jag tänker i alla fall lova mig själv att försöka göra en ändring, det är ju så mycket roligare att bara överraska med en ”tyck om/visa uppskattnings-present" när man vet att det värdesätts utan förbehåll.

Just nu har vi så att gympa saker och träningssaker skall packas och packas upp av den som använder det, skillnaden blir också att de större barnen får ta sig till träningar själva, man kör ju för tusan ihjäl sig mellan alla aktiviteter…

Sen så jobbar ju faktiskt barnen av sina nya mobiler, 3h jobb/varannan vecka (då de är hos oss) och även om mamman tyckte det var lite hårt så är hon mycket glad att hon har en så klok man som fick både hon & barnen att inse värdet i saker!

De andra som det skall bli ändring är allt plock som man gör hemma dagligen, tvätt & disk som man faktiskt som mamma kan låta ligga lite, inte bara rusa runt som en tornado för att det skall bli borta, jag ska låta barnen i alla fall få chansen att hinna städa upp innan jag får utbrott ;)

Sen tycker jag ändå att vårt månadspengsystem är jäkligt bra, om jag får säga det själv (det är också min mans förtjänst) De har själva valt varsin hushållssyssla som de skall göra för att få full månadspeng, slarvas det så blir det avdrag. Medan jag nu skriver så kommer jag att tänka på: Hur bra funkar det?? Kommer knappt ihåg vad de valt för uppgifter, hjälp det va nog inte så jäkla bra ändå men vilja finns och får väl skärpa mig även på denna punkt ;)

Vi började med familjemöten varje söndag de var här, där man gick igenom veckan, vad som stod på agendan dag för dag för att underlätta för att väskor som skulle packas, skjuts, kalas mm, funkade väl i 2-3 veckor sen va de ingen som hann med att vara med så där har vi ännu en grej som får tas upp igen, ett toppen tips för att låta barnen få komma till tals och där vi som vuxna kunde ta upp viktiga saker runt bordet utan att någon var på språng.

Ja det var dagens fundering och vet inte om jag kom fram till nått vettigt, bara massa förslag och önskan hur det skall funka så bara att ta till sig och värdesätta tiden lite mer, kanske inte va så pedant, lite skit i hörnen är väl inte så farligt bara man inte stressar och glömmer att leva i nuet för det är ju faktiskt viktigare!

 

Dagens reflektion: Lätt att veta vad man vill, svårare fullfölja det!

 Dagens tips: Värdesätt tiden vi har, inte grejerna man köper till sina barn, rätt säker på att de är lyckliga ändå!

 Dagens ”tänk på att”: Lätt att hamna i det gamla, kommer man på att man är där så är det aldrig för sent att ändra dem bara man själv vill!

 

//W

Kommentera här: